Doe mee !

De REC is een coöperatieve vereniging voor en door Rotterdammers. Ben jij inwoner van Rotterdam? Dan kun je lid worden en als eerste deelnemen in nieuwe Rotterdamse energieprojecten.

 

Wij werken momenteel hard aan de eerste projecten, verspreid door de stad. De inleg en het rendement zal per project iets verschillen. Een aantal projecten is al opengesteld voor deelname. Kijk hiervoor op het kaartje hieronder.

Geen project in jouw buurt? Niet getreurd! Je kunt jezelf alvast vrijblijvend inschrijven voor een aantal zonnepanelen in onze Rotterdamse Projectenpool. Wie het eerst komt, die het eerst maalt! Zodra er een project in jouw buurt beschikbaar komt, ben jij de eerste die het hoort.

 

Interesse? Bepaal voor jezelf voor hoeveel panelen je mee wilt doen en vul het inschrijfformulier in!

BEREKEN JOUW DEELNAME

1. Bereken je opties

Bereken hierboven in 1 minuut (indicatief) hoeveel panelen je kunt kopen en wat jouw rendement zal zijn. Als je doorzet word je zelf energieproducent. Hoe tof is dat?!

2. Schrijf je vrijblijvend in

Vul het formulier hieronder in en claim jouw plek tussen de voorinschrijvers. First come, first serve. Samen op weg naar donkergroen!

3. Bevestig je deelname

Zodra er een project klaar is ontvang je de definitieve berekeningen, bevestig je een aantal panelen en word je automatisch lid van de REC!

FAQ

Haha, dat zou je denken! Nee, dit is in de volksmond de naam geworden voor de subsidieregeling die veel in projecten wordt gebruikt. Formeel is de naam “Regeling Verlaagd Tarief”.

Waarom die Postcoderoosregeling belangrijk is?

Om een project financieel rendabel te kunnen realiseren, is er vooralsnog subsidie nodig van de overheid. De meest gunstige subsidie nu (voor grotere projecten) is de Postcoderoosregeling. De overheid heeft die regeling bedacht om het eigenaarschap van energieprojecten vooral zeer lokaal te organiseren. Dit houdt in dat een investeerder alleen recht heeft op die subsidie wanneer hij/zij in hetzelfde 4-cijferige postcodegebied woont als het energieproject, óf in het direct aangrenzende postcodegebied. Als je dat op een kaart uittekent verschijnt er een soort roos, vandaar de naam van de regeling ;-).

Wanneer een project concreet is, zal er vermeld worden welke postcodegebieden in aanmerking komen om mee te doen. Vandaar dat we jouw postcode ook meteen al opvragen op het inschrijfformulier.

De subsidie waarmee wij vooral werken in projecten binnen Rotterdam is de Postcoderoosregeling. De regeling houdt in dat voor iedere kilowattuur die je deelneemt in het project, je de energiebelasting + btw over die kWh terugkrijgt. Op dit moment (april 2019) is de energiebelasting inclusief btw € 0,1193. Dat is al snel 1 tot 2 cent hoger dan andere subsidies. Hiermee wordt ook gerekend in de rekentool.

De locatie is sterk bepalend voor de opwekking per paneel. 260 kWh wordt vaak als rekenvoorbeeld gebruikt op basis van gemiddelden die we zien bij zonnedaken. Wanneer een project definitief is doorgerekend dan is ook het verwachte aantal kWh 100% helder. Per project wordt het verwachte aantal kilowattuur of stroomdeel duidelijk vermeld. Ieder jaar wekt een paneel iets minder op dan het jaar ervoor. Die degradatie is 0,5-0,8%. Vaak communiceren we het gemiddelde aantal kWh waar een participatie voor staat gedurende het hele project.

De subsidie vanuit de overheid vergoedt maximaal het aantal kWh van je netto eigen verbruik. Dat netto verbruik is je totale verbruik minus wat je eventueel al opwekt met eigen zonnepanelen, of zonnepanelen die je hebt in een ander energieproject. Omdat men (hopelijk) ook aan de slag gaat met energie besparen en omdat je verbruik altijd wat fluctueert, adviseren wij om op maximaal 90% te gaan zitten. De rekentools op de site houden met al deze gegevens rekening. Vul ‘m in en weet binnen 1 min hoeveel panelen of stroomdelen je kunt kopen!

Dan wordt die meeropbrengst naar rato verdeeld over de leden. Als coöperatie beslis je samen wat er met eventuele winst gebeurt. Alles is transparant. Omdat we het juist niet alleen voor het geld doen, staat in de statuten dat 50% van de winst gaat naar nieuwe energieprojecten. De rest kan naar eigen inzicht worden besteed, uitgekeerd of gereserveerd.

Jazeker. In feite koop je een paneel of stroomdeel voor 15 jaar, want zolang ontvang je subsidie van de overheid, maar je kunt tussentijds verkopen. Je moet dan wel zelf een koper zoeken. De REC helpt je hierbij, maar is niet verantwoordelijk. De hoogte van de panelenprijs wordt per project vooraf vastgesteld in een panelenreglement. Ieder jaar wordt een paneel iets minder waard, omdat je dan ook een jaar minder recht hebt op die subsidie. Logisch toch?!

De REC is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid. Je kunt nooit meer verliezen dan je eigen inleg. De kans dat dit gebeurt is niet erg groot. We worden op de achtergrond ondersteund door slimme mensen van Greenchoice. De bekende risico’s zoals schade en opbrengstderving verzekeren we en door per project een goed onderhoudscontract af te sluiten voorkomen we ook veel gedoe. Als lid en mede-eigenaar van de coöperatie heb je hier allemaal inzage in. Als je dat wil natuurlijk.

Dat ligt eraan of je verhuist buiten de ‘postcoderoos’. Zo ja, dan kun je het beste jouw panelen verkopen, omdat je dan geen aanspraak meer maakt op subsidie.

We hebben het over (zonne)panelen, stroomdelen en participaties, maar in feite koop je een of meerdere aandelen in een zonne-installatie. Hoe groot zo’n minimum aandeel is, kan per project verschillen en hoeveel je er van koopt bepaal je uiteraard helemaal zelf.

Een aandeel is een effect/belegging en vormt tevens onderdeel van jouw vermogen. Je zult dit dus jaarlijks ook moeten opgeven in Box 3, maar daar word je in een later stadium over geïnformeerd.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op de effectenhandel en hanteert hiervoor strikte richtlijnen m.n. qua informatievoorziening. Om het de markt niet onnodig moeilijk te maken kun je in sommige gevallen vrijstelling vragen van de prospectusplicht zolang het totaalbedrag van de aandelen lager is dan € 5.000.000.

Met onze projecten komen we hier op dit moment niet aan en hebben dus deze vrijstelling gevraagd. Dit betekent wel dat ons project formeel niet onder AFM toezicht valt, maar we hebben hiervoor wel een uitgebreid aanvraagproces doorlopen en verklaart de leden volledig transparant te informeren over de berekeningen en risico’s. Vandaar dat je ook op verschillende plaatsten de duidelijke banner terugziet van de AFM.

Wat een coöperatie anders maakt dan een ‘normale’ uitgevende instelling van effecten is dat je zelf eigenaar bent en net als alle leden evenveel zeggenschap hebt (ieder lid één stem) over de koers en het bestuur ter verantwoording kan roepen. Alhoewel de AFM dus niet iedere stap onder een vergrootglas legt, kun je dat als lid en mede-eigenaar natuurlijk wel.

SCHRIJF JE IN

Kijk op het kaartje of er een project in jouw buurt beschikbaar is. Woon je in een van de deelnemende postcodes? Dan kun je je inschrijven voor het project! Nu staan er o.a. projecten op in Rhoon en Schiebroek.

 

Zo niet, vul dan dit formulier vrijblijvend in voor de Projectenpool en dan houden wij je op de hoogte wanneer er een project in jouw buurt beschikbaar komt.N.B. Kies niet meer dan het maximum aantal panelen uit de berekening.


ParticulierZakelijk

Tot slot verklaar ik: