Doe mee

De REC is een coöperatieve vereniging voor en door Rotterdammers. Ben jij inwoner van Rotterdam? Dan kun je lid worden en als eerste deelnemen in nieuwe Rotterdamse energieprojecten.

 

Wij werken momenteel hard aan de eerste projecten, verspreid door de stad. De inleg en het rendement zal per project iets verschillen.

Je kunt jezelf alvast vrijblijvend inschrijven voor een aantal zonnepanelen in onze Rotterdamse projectenpool. Wie het eerst komt, die het eerst maalt! Zodra de exacte financiële details helder zijn van de eerste projecten, ontvang je een definitieve berekening en de vraag of je meedoet.

 

Interesse? Bepaal voor jezelf voor hoeveel panelen je mee wilt doen en vul het inschrijfformulier in!

BEREKEN JOUW DEELNAME

1. Bereken je opties

Bereken hierboven in 1 minuut (indicatief) hoeveel panelen je kunt kopen en wat jouw rendement zal zijn. Als je doorzet word je zelf energieproducent. Hoe tof is dat?!

2. Schrijf je vrijblijvend in

Vul het formulier hieronder in en claim jouw plek tussen de voorinschrijvers. First come, first serve. Samen op weg naar donkergroen!

3. Bevestig je deelname

Zodra er een project klaar is ontvang je de definitieve berekeningen, bevestig je een aantal panelen en word je automatisch lid van de REC!

FAQ

Haha, dat zou je denken! Nee, dit is in de volksmond de naam geworden voor de subsidieregeling die veel in projecten wordt gebruikt. Formeel is de naam “Regeling Verlaagd Tarief”.

Waarom die Postcoderoosregeling belangrijk is?

Om een project financieel rendabel te kunnen realiseren, is er vooralsnog subsidie nodig van de overheid. De meest gunstige subsidie nu (voor grotere projecten) is de Postcoderoosregeling. De overheid heeft die regeling bedacht om het eigenaarschap van energieprojecten vooral zeer lokaal te organiseren. Dit houdt in dat een investeerder alleen recht heeft op die subsidie wanneer hij/zij in hetzelfde 4-cijferige postcodegebied woont als het energieproject, óf in het direct aangrenzende postcodegebied. Als je dat op een kaart uittekent verschijnt er een soort roos, vandaar de naam van de regeling ;-).

Wanneer een project concreet is, zal er vermeld worden welke postcodegebieden in aanmerking komen om mee te doen. Vandaar dat we jouw postcode ook meteen al opvragen op het inschrijfformulier.

De subsidie waarmee wij vooral werken in projecten binnen Rotterdam is de Postcoderoosregeling. De regeling houdt in dat voor iedere kilowattuur die je deelneemt in het project, je de energiebelasting + btw over die kWh terugkrijgt. Op dit moment (maart 2018) is de energiebelasting inclusief btw € 0,1265. Dat is al snel 1 tot 2 cent hoger dan andere subsidies. Hiermee wordt ook gerekend in de rekentool.

De locatie is sterk bepalend voor de opwekking per paneel. 250 kWh is nu als rekenvoorbeeld op basis van gemiddelden die we zien bij zonnedaken. Wanneer een project definitief is doorgerekend dan is ook het aantal kWh 100% helder. Dit wordt in het definitieve voorstel uitgewerkt.

De subsidie vanuit de overheid vergoedt maximaal het aantal kWh van je netto eigen verbruik. Dat netto verbruik is je totale verbruik thuis (of op het werk) minus wat je eventueel al opwekt met eigen zonnepanelen, of zonnepanelen die je hebt in een ander energieproject. Omdat men (hopelijk) ook aan de slag gaat met energie besparen en omdat je verbruik altijd wat fluctueert, adviseren wij om op maximaal 90% te gaan zitten. De rekentool hierboven houdt met al deze gegevens rekening. Vul ‘m in en weet binnen 1 min hoeveel panelen je kunt kopen!

Dan wordt die meeropbrengst naar rato verdeeld over de leden. Als coöperatie beslis je samen wat er met eventuele winst gebeurt. Alles is transparant. Omdat we het juist niet alleen voor het geld doen, staat in de statuten dat 50% van de winst gaat naar nieuwe energieprojecten. De rest kan naar eigen inzicht worden besteed, uitgekeerd of gereserveerd.

Jazeker. In feite koop je een paneel voor 15 jaar, want zolang ontvang je subsidie van de overheid, maar je kunt tussentijds verkopen. Je moet dan wel zelf een koper zoeken. De REC helpt je hierbij, maar is niet verantwoordelijk. De hoogte van de panelenprijs wordt per project vooraf vastgesteld in een panelenreglement. Ieder jaar wordt een paneel iets minder waard, omdat je dan ook een jaar minder recht hebt op die subsidie. Logisch toch?!

De REC is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid. Je kunt nooit meer verliezen dan je eigen inleg. De kans dat dit gebeurt is niet erg groot. We worden op de achtergrond ondersteund door slimme mensen van Greenchoice. De bekende risico’s zoals schade en opbrengstderving verzekeren we en door  per project een goed onderhoudscontract af te sluiten voorkomen we ook veel gedoe. Als lid en mede-eigenaar van de coöperatie heb je hier allemaal inzage in. Als je dat wil natuurlijk.

Dat ligt eraan of je verhuist buiten de ‘postcoderoos’. Zo ja, dan kun je het beste jouw panelen verkopen, omdat je dan geen aanspraak meer maakt op subsidie.

 

We hebben het vaak over (zonne)panelen, maar in feite koop je een of meerdere aandelen in een zonne-installatie. Voor het gemak hebben we het aantal aandelen gelijkgesteld aan het aantal panelen omdat dat makkelijk communiceert. Per lid kunnen er maximaal 40 panelen worden aangeschaft.

Een aandeel is een effect/belegging en vormt tevens onderdeel van jouw vermogen. Je zult dit dus jaarlijks ook moeten opgeven in Box 3, maar daar word je in een later stadium over geïnformeerd.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op de effectenhandel en hanteert hiervoor strikte richtlijnen m.n. qua informatievoorziening. Om het de markt niet onnodig moeilijk te maken kun je in sommige gevallen vrijstelling vragen van de prospectusplicht zolang het totaalbedrag van de aandelen lager is dan € 5.000.000.

Met onze projecten komen we hier op dit moment niet aan en hebben dus deze vrijstelling gevraagd. Dit betekent wel dat ons project formeel niet onder AFM toezicht valt, maar we hebben hiervoor wel een uitgebreid aanvraagproces doorlopen en verklaart de leden volledig transparant te informeren over de berekeningen en risico’s. Vandaar dat je ook op verschillende plaatsten de duidelijke banner terugziet van de AFM.

Wat een coöperatie anders maakt dan een ‘normale’ uitgevende instelling van effecten is dat je zelf eigenaar bent en net als alle leden zeggenschap hebt over de koers en het bestuur ter verantwoording kan roepen. Alhoewel de AFM dus niet iedere stap onder een vergrootglas legt kun je dat als lid natuurlijk wel.

SCHRIJF JE IN

Woon je in een van de volgende postcodes: 2993  3084  3088  3161  3162  3165  3171  3172  3176  3195  3207  3261 of 3274, dan kun je je nu inschrijven voor Zonnepark Rhoon!

Zo niet, vul dan dit formulier verder in voor de projectenpool.N.B. Kies niet meer dan het maximum aantal panelen uit de berekening.


ParticulierZakelijk

Tot slot verklaar ik: